Banka Kredi Kampanyaları

Kara Liste Nedir Çıkmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor

Günümüzde kredi ve kredi kartı kullanım sayısı günden güne artış gösterirken, bazı ekstra durumlar da devreye girmektedir. Kredi notu gibi bir skor sisteminin hayata girmesi, kredi ve kredi kartı alma sürecine etki etmektedir. Kredi ve kredi kartının bilinçsiz kullanılması da, bazı durumları ortaya çıkarmaktadır. Halk arasında ‘’Kara Liste’’ olarak geçen durum ise, finansal ürünlerin bilinçsizce kullanılması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu yazımızda kara liste nedir ve bu listeden çıkmak için neler yapmak gerekir gibi soruların cevaplarını sizlere aktaracağız.

kara listeden çıkmak

kara liste nedir cikmak icin ne yapmak gerekiyor

Kara Liste Nedir?

Halk arasında genel olarak ‘’Sen kara listesindedir ve bu yüzden başvurun red yemiştir’’ gibi bir ibare kullanılır. İşte bu kara liste Merkez Bankası tarafından tutulan puanlama sistemidir. Bu kayıt sisteminde bireylerin geçmiş zamanda ,kredileri, kredi kartı harcamaları ve ödemeleri gibi detaylar bulunur. Merkez Bankası’nın kayıtlarına ek olarak bir önemli kaynak da KKB kayıtlarıdır. KKB, yani Kredi Kayıt Bürosu bankalar arası ortak birim olarak geçer ve kuruluş amacı bu kayıtları bankalara sağlamaktır. Bu noktada, KKB kayıtlarının çok daha fazla detaylı olduklarını sizlere hatırlatmak isteriz.

Kara Liste Ne İşe Yarar?

Kullanmakta olduğunuz kredi kartının veya diğer yandan kredilerin geç ödenmesi durumunda 90 günlük bir sürenin devamında, takip süreci devreye girmektedir. Bu takip sonucunda borcunuzu öderseniz bile, tüm işlemler KKB’nin kayıtlarına eş zamanlı olarak geçecektir. Yani kredi siciliniz bakımından, şu anda tüm borçlarınız ödenmiş olarak duruyor olsa bile, geçmişte yaşadığınız aksaklıklar bankaların size kredi vermemesine ve en az 2 yıl süreyle sizler ile çalışmayacak olmasına yol açabilir.

Bunun haricinde çok nadir durumlarda bile olsa KKB’nin tuttuğu raporlar hatalı olabilir. Yani ne şu an ne de geçmişte herhangi bir banka ile problem yaşamamış ve devamında idari veya yasal takibe düşmediyseniz, kayıtlarınız hatalı olarak tutuluyor olabilir. Bunun için KKB’nin resmi internet sitesi olan www.kkb.com.tr adresinden alacağınız detaylı bilgilerle kurum bünyesi tarafından oluşturulmuş olan MİDES üzerinden itiraz dilekçesi doldurabilirsiniz. Fakat bu noktada sicilinizde hatalı kayıtlar varsa bile bunların tamamen kaldırılmayıp doğru hali ile güncel kalacağını asla ve asla unutmayınız.

Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Yasal düzenlemelerin aktif olmasından dolayı, geri ödemesini tamamen yaptığınız ve yasal takip sürecini kapatıp “borcu yoktur kâğıdı” aldığınız krediler ile ilgili kayıtlar, tüm süreç bittikten tam 5 yıl süre ile silinmektedir. Geri ödemesi yapılmayan veya tamamlanmayan krediler için ise Borçlar Hukuku gereği 10 yıl sonra zaman aşımı konusu devreye girecektir. Ancak bu noktada aradan ne kadar zaman geçiyor olursa olsun, bankaların kendi kayıtlarını kullanabileceklerini veya kredi politikaları gereği risk düzeyinizin yüksel olduğuna karar verebilecekleri durumunu aklınızdan çıkarmayınız. Kara Liste, yani KKB kayıtları bir yanlışlık olmadığı sürece, hiçbir şekilde tamamen silinmez.

Sitemiz üzerinden Bu 5 Şeyi Yapanların Kredi Notu Çok Düşüyor konulu yazıyı da buradan https://bankasikredi.com/bu-5-seyi-yapanlarin-kredi-notu-cok-dusuyor/ okuyabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ