Banka Kredi Kampanyaları

KOSGEB ile Hibe Kredi Sayesinde İş Yerinizi Açabilirsiniz

Son zamanlarda oldukça sıkıntılı günler yaşayan firmalar ve firma sahipleri artık çareyi devletten destek beklemek ile bulmaya çalışmaktadır. Devlette hem ekonominin canlanmasına katkı sağlamak için hem de bu tür firmaların sıkıntılarının giderilmesi için yeni yollara başvurmaktadır. Bu yollardan birisi de size anlatacağımız ekonomik anlam da var olan devlet destek kredisi olmaktadır. KOSGEB olmaktadır.

kosgeb hibe kredi

KOSGEB ile Hibe Kredi Sayesinde İş Yerinizi Açabilirsiniz

KOSBEG Nedir ?

Yukarı da bahsettiğimiz gibi ülke ekonominin durumunu bir nebze olsun rahatlatmak ve orta ölçekli işletmelere yeni bir şans vermek için devletin faizsiz verdiği bir kredi sistemidir. Hem firmalar arasındaki rekabet düzeyini artırmak hem de ülke ekonomisinin bu rekabet ortamından yararlanarak tekrardan ayağa kalkmasını sağlamak için kurulmuş olan KOSGEB resmi dilde bir kamu kurumu olarak geçmektedir. Rekabet düzeyinin neden bu kadar önemli olduğuna değinecek olur isek; bildiğiniz üzere Pazar piyasasında birçok firma aynı malın üretimini ve satışını yapmaktadır. Müşteriler de bir ürün almak isterken rakip firmaların o ürüne biçtiği değeri enine boyuna araştırmaktadır. Bu durum da oldukça rekabet düzeyini etkileyen bir olasılık olarak görülmektedir. Eğer ki A firması ürettiği malın maliyetini ve karını katarak x liraya satıyor ise rakip yani rekabet ettiği firma X+1 liraya satar ise müşteri alacağı malın en ucuza alması için Y firmasını tercih edecektir. Tabi ki bu rekabet düzeyin de sadece X ve Y firmaları yoktur. Bu firmaların yanında diğer rakip firmalarda olacaktır. Onlar da bu rekabet düzeyine direk olarak katkı sağlayacaklardır.

KOSGEB şimdiye kadar katılım ve kullanım şartlarını sağlayan birçok firmanın umudu olmuştur. Şimdi sizlere kimlerin bu destek kredisinden yararlanacağını açıklayalım.

Kimler destek kredisinden yararlanabilir ?

Aslında birçok alan da devlet hibe destekli krediyi firmalara vermektedir. Ancak bazı firmalar özellikle yeni açılacak olan firmalar da talep ettikleri kredi için işleri hoş karşılanmamaktadır. Bu sektörlerin başında hayvancılık sektörleri de gelmektedir. Bu sektörlere devlet ne yazık ki destek vermemektedir. Bunların yanında ise genel de karlı bir iş olarak adlandırılan araba alım satım işi gelmektedir. Devletten kredi alarak bu işi kurmak isteyen girişimciler ne yazık ki devletten bu konuda da destek alamamaktadırlar. Bir diğer araba işi olan otobüs taşımacılığı da yine devletten destek görmeyen işler olarak bu sıralamaya dahil olmaktadır.

Bir de şu konuya değinmek istiyorum. Ülkemizde bildiğiniz gibi oldukça çok yeni evler yapılmaktadır. Bu evlerin satışı içinde yeni emlakçı ofisleri her geçen gün artarak açılmaktadır. Bu açılış için de gerekli olan birçok sermayeyi KOSGEB üzerinden karşılamak isteyen yeni girişimciler de ne yazık ki devletin sınırlamaları ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum aslında her geçen gün artan emlak ofislerinin sayısının azalmasına da sebep olacaktır. Artan emlak ofisleri ülke ekonomisine yaradan çok zararı dokunduğu için devlet bu sınırlamayı getirmiştir.

Bir diğer konu ise alkol satışı olmaktadır. Alkol satışı yapmak isteyen girişimcilere de devlet izin vermemektedir. Bu tür kötü alışkanlıklara devletin izin vermesi beklenemezdi. Bunun yanında bir diğer bildiğiniz her iş yerinin tutulması gereken muhasebe defterleri olmaktadır. Bu defterlerinde tutulması için birçok muhasebecinin var olması gereklidir. KOSGEB üzerinden destekli muhasebe ofisi açmak isteyenler de devletin sınırlamaları ile karşı karşıya kalanlar arasında yerini almaktadır.

KOSGEB yeni bir iş yeri açmak isteyen ya da iş yerini büyütmek isteyenlere ne kadar hibe verir?

Devlet sadece yeni iş yeri açmak isteyen firmalara hibe vermemektedir. Bunun yanında var olan bir iş yerini büyütmek isteyen firmalara da aynı oran da destek vermektedir. Devletin bu firmalara verdiği karşılıksız ve geri ödemesiz hibe tutarı yaklaşık olarak 50,000 TL olmaktadır. Ayrıca firmaların durumuna göre de 100,000 TL ye kadar destek devlet tarafından yapılmaktadır. Size bu dediklerimiz sadece tek bir program dahilinde olup bunun dışında birden farklı programlar da bulunmaktadır.

KOSGEB destek kredisini alabilmek için şartlar nelerdir?

Devletin yeni iş kuracaklara ya da mevcut olan iş yerlerini büyütmek isteyenlere vereceği hibeyi alabilmek için KOSGEB tarafından organize edilen Girişimcilik Eğitimine katılmış olmak gerekmektedir. Daha önceki seneler de bu eğitim saati süresi 72 saat ile sınırlı hale getirilmişti. Ancak daha sonradan bu eğitim süresi 32 saat olarak düzenlendi. Devletin verdiği desteği alabilmek için KOSGEB tarafından düzenlenmiş olan bu 32 saatlik eğitime katılarak oradan sertifika alınması gerekmektedir. Bu alınan sertifika ile birlikte artık başvuru şartlarından birini yerine getirmiş olacaksınız.

Ayrıca KOSGEB tarafından verilen bu desteği yanlış anlayan firmalar bulunmaktadır. Devletin amacı yeni iş yeri açan kişilere şartların uygun olması durumunda hibenin verilmesini sağlamaktadır. Siz yeni bir iş yeri açacağım diye ortada olmayan bir yer için desteğe başvuru yapar iseniz bu başvurunuz ne yazık ki olumsuz olarak değerlendirilecektir.

KOSGEB destekleri cinsiyete göre de farklılık göstermektedir. Bu oranlara vurulduğu vakit erkek adaylar için yüzde 70’lik bir dilimde seyir eder iken bayan adaylar için bu oran yüzde 90’a kadar çıkmaktadır. Amaç bayanların da bir girişimci olarak ekonomik alan da varlıklarını sürdürmelerinde yardımcı olmaktır.

Kredi alındıktan sonra devlet denetleme yapabilir mi?

Devlet size verdiği kredi üzerinden belirli şartlar altında bazı denetlemeleri yapacaktır. Bu denetlemelerin en önemli kısmı ise krediyi aldıktan sonra iş yerinizi 3 yıl süre zarfında kesinlikle kapatmayacaksınız. Bu durum her ne kadar ilk girişte zor gibi görünse de iş yerinizin 3 yıl boyunca vergilerini ödemesi ve ayakta durması zorunludur.

KOSGEB sertifika eğitimine nerelerde katılabilirsiniz?

KOSGEB sertifika yani girişimcilik belgesi için ülkemizde her il de sizlere yardımcı olarak birimler bulunmaktadır. Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Devletin sağladığı bu hibe de destek şartları ve limitleri nelerdir?

Devlet verdiği destek hibesin de firmaların gider harcamalarını da kısıtlayıcı etkenler koymuştur. Bu etkenler ise;

  • KOSGEB tarafından yapılacak kuruluş giderlerine destek limiti : 2,000 TL olmaktadır.
  • Kurulum anında makine ve teçhizat alacakları için destek limiti : 18,000 TL olmaktadır.
  • İşletme tüm bu destekler için toplam olarak 30,000 TL tutarında bir destek vermektedir.
  • Ayrıca kira ve diğer harcamalar için ise limit yaklaşık olarak 9,000 TL olmaktadır.

Devlet sadece 50,000 TL olmak üzere karşılıksız hibe desteğinin yanı sıra bunun yanında ayrıca 100,000 TL ye kadar da faizsiz kredi imkanı sunmaktadır. Eğer ki yeni açılmış bir iş yeri iseniz 50,000 TL geri ödemesiz hibe desteğini aldıktan sonra ihtiyaçlarını karşılanmıyor ise bunun yanın da 100,000 TL ye kadar da faizsiz kredi imkanını devlet size sunmaktadır. Bazı durumlar da iş yerleri için bu imkan oldukça makul olmaktadır. Faiz olmaması kredinin kullanılabilirliğini aşırı bir şekilde desteklemektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ