Banka Kredi Kampanyaları

Kartel Faizi Uygulayan 12 Banka

Bankalar kötü günlerimizde yanımızda olsalar da; bazı durumlarda maalesef bizi yolunacak kaz misali görebiliyorlar. Millet olarak ta hakkımızı arama konusunda biraz zayıf kaldığımız için maalesef bazı uygulamalara boyun eğiyor ve unutup gidiyoruz. Ancak son bir kaç haftadır gündemi meşgul eden öyle bir konu var ki; bu konuda bankalar epeyce zorlanacak gibi duruyor. Bildiğimiz üzere kartel faizi uygulayan 12 banka ile ilgili Danıştay tarafından kararın onanması ile birlikte çok büyük bir tüketici kitlesi kartel faiz uygulayan bankalara tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Bugünkü yazımızda yaşanan süreçle ilgili sizi bilgilendirecek ve kartel faiz uygulayan bankalara dava dilekçesi örneğini sizlerle paylaşacağız.

kartel faizi nedir

kartel faizi

Kartel Faizi Nedir ?

Kartel faizi; birkaç finans kuruluşunun bir araya gelerek, piyasa koşullarını belirleyecek şekilde birlikte hareket etmeleri, güçlerini birlikte kullanmaları, bu suretle de piyasadaki faiz oranlarını belirlemeleri sonucunda ortaya çıkan faizdir. Kartel faiz uygulanmasının sebebi tüketicilere daha yüksek faizle finansman sağlamak, yani bankanın daha çok kâr etmesidir. Ancak bunun sonucunda maalesef zarar gören vatandaş olmaktadır.

kartel faizi nasıl hesaplanır

kartel faizi

Kartel Faiz Nasıl Uygulandı ?

kartel faizi başvuru

kartel faizi

Olayı tam olarak bir cümle ile özetleyecek  olursak; Rekabet Kurulu ‘nun 12 banka hakkında yaptığı incelemeler sonucunda; 21 Ağustos 2007 – 22 Eylül 2011 tarihleri arasında kartel halinde hareket etmek suretiyle tüketicilere piyasadaki faiz oranları yerine daha yüksek faizle kredi finansmanı sağladığı yönünde tespitlere ulaştı. Bunun üzerine kartel faizi uygulayan 12 banka hakkında idari para cezası uyguladı. Bu cezaya da bankalar tarafından itiraz edilmesi üzerine konu yargıya taşındı. Olayın yargıya taşınması üzerine ilgili dava Ankara 2. İdare Mahkemesi tarafından görüldü. Görülen dava sonucunda da bu 12 bankanın itirazı reddedildi. Kartel faizi uygulayan 12 banka bu kararı temyiz ederek Danıştay ‘a taşıdı. Danıştay 13. Dairesi tarafından yapılan inceleme sonucunda da tekrar itirazın reddine karar verildi. Böylece bu 12 banka hakkında Rekabet Kurulu tarafından verilen idari para cezası kesinleşti.

Ne Yapmak Gerekiyor ?

Danıştay tarafından verilen karar üzerine hukukçular; tüketicilerin kartel faizi uygulayan bankalar aleyhine tazminat ve alacak davası açılabileceğini belirtiyorlar. Buna göre; 21 Ağustos 2007 – 22 Eylül 2011 tarihleri arasında ilgili bankalardan kredi çeken kişiler bu bankalara tazminat ve alacak davası açabilecek. İster gerçek kişi olsun ister tüzel kişi olsun fark etmemektedir.

Kartel Faizi Uygulayan Bankalara Hangi Mahkemeye Dava Açılır ?

Bu aşamada hukukçuların üstünde durduğu, konu ile ilgili yetkili olan mahkemelerin Tüketici Mahkemeleri olduğu yönünde.

kartel faizi dava açma

kartel faizi

En Son Ne Zaman Dava Açılabilir ?

Bu 12 bankaya dava açabilmek için bir zaman aşımı süresi vardır. Bu sürede 10 yıldır. Zaman aşımına esas süre kredi sözleşmesinin imzalandığı tarihtir. Yani 1 Ocak 2010 tarihinde kredi çeken kişi için son dava açma tarihi 1 Ocak 2020 ‘dir.

Alınabilecek Tazminat Miktarı

Bir hukuki kaide olarak; açılabilecek dava miktarı zarar görülen miktarın üç katını geçemeyecektir. Bu nedenle fazla faiz ödemesi nedeniyle 50 bin TL zararı olan bir tüketici en fazla 150 bin TL ‘lik bir dava açabilecektir. Bu rakam alınabilecek maksimum değer demektir, mahkeme davanın seyrine göre daha az miktarlara da karar verebilir. Burada takdir yargınındır.

Hesaplama yapmak isteyenlerin öncelikle bilmesi gereken; kartel faizi uygulayan bankaların ne kadar fazla faiz aldığıdır. Bu ihtiyaç kredisi için % 0,10 puan, taşıt kredileri için % 0,05 ile % 0,20 puan, konut kredileri için de % 0,15 puan civarındadır. Buna göre; o dönem aldıkları faiz oranını da öğrenip, daha sonra kredi hesaplama araçlarını kullanarak zararlarını hesaplayabilirler.

Kartel Faiz Uygulayan 12 Banka

T.C. Ziraat Bankası

Yapı Kredi Bankası

Garanti Bankası

Halk Bankası

ING Bank

Türk Ekonomi Bankası

HSBC Bank

Akbank

Finansbank

İş Bankası

Vakıfbank

Denizbank

Ne K adar Tazminat Alınabilir ?

Alacağınız tazminat aldığınız kredi çeşidine, aldığınız kredi faiz oranına ve yine aldığınız kredi miktarına göre değişecektir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; alacağınız para toplamda, zararınızın 3 katını geçemeyecektir.

Kartel Faizi Uygulayan Bankalar Dava Dilekçesi Örneği

kartel-faiz-dava-dilekcesi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ