Banka Kredi Kampanyaları

Konut Kredisindeki Ekspertiz Ne Demektir

Konut kredisi çekmeyi düşünen tüketicilerin atladığı bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlardan en önemlisi ise; konut kredisindeki masraf kalemlerinin diğer kredilere göre olan farkıdır. Bu farklı masraf kalemleri arasında en çok göze çarpanlar; ekspertiz ücreti, DASK sigortası ve ipotek tesis ücretidir. Şimdi sizlere bu yazımızda bu ücretten biraz bahsederek; konut kredisindeki ekspertiz ne demektir kısaca anlatmaya çalışacağız.

Evin Değeri Kredi Açısından Önemli

Konut kredisi çekilmek istendiğinde; bankalar tarafından kredi ile satın alınılacak evin değerinin tümü için kredi çıkmamaktadır. Bu konuda devletin belirlediği % 80 sınırı aşılamaz. % 80 finansman sınırı da kesin kural olmayıp, kimi banka bunu % 70 olarak uygularken, kimi banka ise bunu % 75 olarak uygulamaktadır. Yani konutun değerinin en fazla % 80 ‘i kadar kredi çekilebilecektir.

Evin Değerinin Tespiti

İşte bu noktada ekspertiz değeri devreye girecektir. Çünkü evin değeri dediğimiz kavram çok ucu açık bir kavramdır. Kimisine göre evin değeri 400 bin TL iken, kimisine göre bu değer 300 bin TL ‘dir. Ayrıca daha fazla kredi çıkarmak adına evin değerini 600 bin TL göstermek isteyen art niyetli kişiler de ortaya çıkabilecektir. Sonuç itibariyle konut kredisi ile alınacak olan konutun değerinin bir şekilde tarafsız ve işin uzmanı kişiler tarafından tespit edilmesi gerekmektedir. Bu noktada bankalar; konut değerleme üzerine uzman olan ve eksper diye adlandırılan kişileri bu konuda görevlendirmekte ve bu kişilerden ilgili konutun değerinin belirlenmesini istemektedir.

ekspertiz raporu nedir

konut kredisi ekspertiz

Ekspertiz Raporu Hazırlanıyor

Bu eksperler tarafından ilgili konut hakkında incelemeler yapılarak ortaya bir değer çıkarılıyor. Bu değerin de belirtildiği bir rapor düzenlenerek bankaya gönderiliyor. Bu rapora da ekspertiz raporu deniliyor. Banka hazırlanan ve kendisine gönderilen bu ekspertiz raporuna göre ne kadar kredi vereceğini de belirlemiş oluyor.

Ekspertiz Raporundaki Değer Neye Göre Belirleniyor

Bu noktada birden fazla hatta çok fazla sayıda kriter bulunuyor. Az buçuk sizlerin de tahmin edeceği üzere; evin değerini etkileyen hemen hemen herşey ekspertiz raporlarında baz alınıyor. Bunlar arasından birkaç tanesini sizler için sayalım. Evin konumu, bulunduğu kat, büyüklüğü, oda sayısı, yaşı, sosyal imkanları, ulaşım imkanları, iç dekorasyonu, dış dekorasyonu, cephesi, manzarası, vs. Gibi daha birçok kriter bulunmaktadır.

Bu İşlem İçin Ekspertiz Ücreti Alınıyor

Bankalar görevlendirdikleri bu eksperlerin hazırlamış olduğu ekspertiz raporları için bir ücret ödemekte, bu ücreti de tabii ki  konut kredisi kullanan kişilere yansıtmaktadır. Ekspertiz ücreti bankadan bankaya ve yine değerlemesi yapılan konutun değerine göre de değişkenlik göstermektedir. Ancak genel itibariyle ortalama bir konutun ekspertiz raporu düzenlenmesi için 500 ile  1000 TL arasında ekspertiz ücreti çıkacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ